2014. december 22., hétfő

Mohamed megy a hegyhez

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy egyre kevésbé vagyok mobil, főleg ha Pécsre menésről van szó, rendre akadnak emberkék, akik bevállalják, hogy ide jöjjenek, örömteli módon. Jó, mondjuk ez sosem volt az a teljesen lehetetlen elvárás még a teljes baráti körrel szemben sem, sőt ide valahogy mindig szívesen jött, max szállást kellett biztosítani, így nem mondhatom, hogy vidékiségemért diszkriminálva voltam és mindig nekem kellett utazni, de mostanra sok minden megváltozott. És mondjuk örülök, hogy vannak akik nem sajnálják rákölteni az 1300 forintot, meg rászánni azt a két órát az útra, amit én is mindig rászántam, de ha az ember ilyenekben méri az emberi kapcsolatait, már valami baj van.

Sok mindent kellene csinálni, ehhez képest a kapacitásom tegnap is a szobám részbeni kiganyézása volt, meg az X-faktor és híradó nézés családilag. Előbbi most mindegy, utóbbi viszont elképeszt. 
Valószínűnek tartom, hogy internet ida vagy oda, az ország legalább 75%-a még mindig a tévés híradókból tájékozódik, hogy mi zajlik körülötte a világban. Így azok, akik ezeket a műsorokat összeállítják, iszonyat nagy felelősséget viselnek, na most ehhez képest tegnap talán az egyetlen részben hírértékű dolog az volt, hogy Vezérünk lányának a férje nem teljesen tiszta módon jutott talán a tekintélyes jövedelméhez. Ezen kívül hallottunk brooklyn-i rendőrök lelövéséről, ékszerrablásról Berlinben, hogy a pestiek nagyon megijedtek az éjjeli dörgéstől és ág esett pár kocsira, hogy bemutattak egy királyegyházai szegény családot, és erre a fél ország jött egy halom adománnyal és apuci kap állást januártól, nagyjából most ennyire emlékszem. 

Ez ugye kereskedelmi adó volt, az Rtl klub, amiről azért lehet tudni, hogy nem kifejezetten a kormány puszipajtása, másrészt persze szennyadó, és mit is várjak. Másrészt ha már ebben a pozícióban vannak nyíltan, akkor mi lenne, ha mondjuk a szenzációhajhász baromságok helyett szépen fokozatosan elkezdenék emelni a színvonalat és kritikus tartalmat közvetíteni a pórnép felé? Most nem akarok megint a németekkel ugrálni, de ott azért az ilyen adókon rendre napirendre kerülnek olyan témák, amik az embereket a gondolkodás irányába terelik, és mondjuk az esti-délutáni beszélgetős műsorban sem azt kell hallgatni, hogy a Jakupcsek Gabriella családja hogyan készül a karácsonyra, meg a noname vendégei mikor kezdenek ajándékot vásárolni. Mert a világon azért ennél vannak nagyobb problémák is, amik az emberek életét érintik, érinteni fogják, és ha ezeket nem tudatosítják időnként, akkor pont olyan segghülye birkák maradnak az emberek, amilyenek most is. 

Abban egészen biztos vagyok, hogy ha egyik napról a másikra ezekben a műsorokban értelmes emberek jelennének meg, és kezdenének beszélgetni arról, hogy baj van, határon belül, csakúgy, mind globálisan, akkor a nézők máshová kapcsolnának. Másrészt fokozatosan mondjuk lehetne ezt adagolni. És olyan témákat behozni, hogy elmesélni egyszerűen, mi a demokrácia, hogy az emberek felismerjék, hogy itt nem az van, vagy hogy miért nem kellene a nagy keleti tesókkal barátkozni, vagy hogy a paksi bővítésben ne csak annyit lássunk már, hogy olcsóbb lesz az áram, dejó, vagy hogy mi is a baj a bankokkal, a kapitalizmussal, mibe érdemes a kis megtakarítást manapság fektetni, ami nem értéktelenedik el maholnap, hogy miért ne vegyél fel hitelt minden szarra, mert aztán viszi majd a házad a bank, mert szerintem az a svájcifrankos szar is azért szólt itt akkorát, mert a legtöbben fel se fogták, mit jelent hitelt felvenni, hogy az nem csak annyi, hogy ha nincs pénzed, akkor kapsz - a diákhitelesek esete is elég jól mutatja Magyarországon, mennyire naiv és ostoba elképzelése van az embereknek arról, hogy a hitelfelvétel normális dolog. 
Na mindegy, egyszerűen botrány, hogy mekkora ereje van a médiának, mennyire hatékony eszköz ebben az országban, mennyire közreműködik abban, hogy az embereket megtartsa ostoba ősállapotukban. Mert nálunk még az sincs, hogy akkor a neten nézel elgondolkodtató dokumentumfilmeket, mert Magyarországon ilyenek szinte nem is készülnek, a tévébe ilyesmi sose kerül be, magyarra meg a külföldit nem fordítják le, erre nem ad pénzt senki szinkronhoz, más nyelven nem néz senki semmit, így marad közel 10millió birka országa rántotthús alakú hazánk.

2 megjegyzés:

  1. Ugyan, ha ennyi pénzt nem érnél meg havonta egy-két alkalommal, akkor az már elég gáz. Időben pedig annyi, mintha kimentem volna Vasasra, ami elvileg Pécs része. Érdekes, hogy 9 évvel ezelőtt Székesfehérvárra és vissza tudtam utazni 1300 forintból - hát változnak az idők.
    Ja, a kereskedelmi tévék híradóiban vannak érdekes dolgok, pl ezek is: http://lastdaysoftenyek.tumblr.com/

    VálaszTörlés
  2. Én is emlékszem még, hogy mikor először Pécsre mentem busszal, 80 forint volt a diákjegy (amit most már sajnálnak tőlem és rendre kérnek diákigazolványt :( azóta meg a négyszerese..

    VálaszTörlés

Na mondd..